Porada

Najlepsze przepisy na barszcz



Najlepsze przepisy na barszcz

Niebawem na Wigilijnym stole zagoszczą tradycyjne potrawy. Między nimi zupa bez której ciężko było by sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia, czyli barszczyk czerwony.


Ta pyszna jarska zupa jest symbolem naszych rodzinnych świąt. Jednak przepisy na dobry barszcz czerwony można przyrządzić na wiele sposobów.

Barszcz na zakwasie -  Mało znany, a raczej zapomniany sposób kwaszenia barszczu czerwonego. W weku należy ułożyć: pocięte w paski buraki, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy skurkę  od chleba razowego. Całość należy zalać zimną lub chłodną przegotowaną wodą i odstawić na dwa tygodnie. Następnie gotujemy wywar z włoszczyzny i wlewamy zakwas z buraków. Pod koniec gotowania dodajemy:  jabłko lub samom jego skurkę, cukier, majeranek, odrobinę tymianku, sól i pieprz. Barszcz musi wystygnąć. Następnie cedzimy całość przez sito o drobnych oczkach. Podajemy czysty, lub z uszkami z kapustą i grzybami. 

 

Barszcz tradycyjny – Różni się od tego powyżej tym, że jako zakwas może posłużyć ocet lub kwasek cytrynowy. Do garnka należy włożyć: obrane pokrojone buraki, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą. W momencie zagotowania dodajemy ocet lub kwasek, sól, cukier i pieprze czarny. Pod koniec gotowania dokładamy jabłko pokrojone na cztery cząstki.  Po ostygnięciu całość scedzamy i doprawiamy przed podaniem.

 

Barszcz z wiśniami – Typowo Polski tradycyjny i bardzo smaczny sposób przyrządzania barszczu. Generalnie nie różni się od przepisów podawanych powyżej, należy jednak do barszczu  dodać kompot z wiśni, lub wiśnie mrożone. Taki barszcz nabiera nietypowej głębi smaku. Powinien smakować zarówno tradycjonalistom jak i amorom ciekawych smaków.

 

Barszcz na co dzień – Oczywiście barszcz jest dobrą zupa zarówno na co dzień jak i od święta. Często podaje się go na weselach. Jako zupa pasująca do obiadu można zaproponować barszcz zabielony śmietaną i podany z gotowanym jajem. Lub nawet wersję z ziemniakami  gotowanymi osobno i podanymi z boku talerza. Taki barszczyk choć gotowany bez mięsa będzie pożywny i delikatny za razem.

 

W Polskiej kuchni można napotkać się również na barszcz z grzybami suszonymi, śliwkami wędzonymi lub na barszcze gotowane na mięsie. Jednak my Polacy jemy mięsa zdecydowanie za dużo. Warto przemycić do naszego menu coś smacznego i bezmięsnego jednocześnie. 


Najnowsze porady i artykuły:

Weekend majowy to jeden z najbardziej wyczekiwanych okresów w roku. Jest to pierwszy dłuższy weekend po zimie, co sprawia, że wiele osób planuje go z wyprzedzeniem, także rozszerzając urlop, aby móc wybrać się z partnerem lub całą rodziną na wycieczkę zagraniczną.

Woda jest życiodajnym płynem, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia naszego organizmu. Jednakże, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie skarby mineralne kryje w sobie ta prosta substancja

W dzisiejszych czasach, łazienka to nie tylko miejsce czystości, ale również przestrzeń relaksu i odprężenia. Aby stworzyć funkcjonalne i stylowe wnętrze,

W dzisiejszym artykule omówimy skutki negatywne nietrzymania moczu oraz najczęstsze przyczyny i skuteczne metody leczenia tej dolegliwości.

Napoje energetyczne od lat budzą wiele kontrowersji i dyskusji na temat ich wpływu na zdrowie człowieka

W okresie zimowym rośliny domowe wymagają szczególnej opieki, aby przetrwać niesprzyjające warunki atmosferyczne. W niniejszym artykule omówimy najlepsze praktyki dotyczące dbania o rośliny domowe na zimę

Whisky jest napojem, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Istnieje wiele rodzajów whisky, z różnych regionów i krajów, każda o swoim unikalnym smaku, aromacie i charakterze.

Szachy to nie tylko gra, to także historia, strategia i kultura. W tej obszernej analizie przyglądamy się historii szachów, ich ewolucji od starożytności po współczesność

7 największych kasyn na świecie, od kolosalnych kompleksów kasyno po rozległe centra rozrywki. Dowiedz się więcej o skali, ofercie i unikalnych cechach tych gigantów hazard.