Niebawem na Wigilijnym stole zagoszczą tradycyjne potrawy. Między nimi zupa bez której ciężko było by sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia, czyli barszczyk czerwony.
Ta pyszna jarska zupa jest symbolem naszych rodzinnych świąt. Jednak przepisy na dobry barszcz czerwony można przyrządzić na wiele sposobów.
Barszcz na zakwasie - Mało znany, a raczej zapomniany sposób kwaszenia barszczu czerwonego. W weku należy ułożyć: pocięte w paski buraki, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy skurkę od chleba razowego. Całość należy zalać zimną lub chłodną przegotowaną wodą i odstawić na dwa tygodnie. Następnie gotujemy wywar z włoszczyzny i wlewamy zakwas z buraków. Pod koniec gotowania dodajemy: jabłko lub samom jego skurkę, cukier, majeranek, odrobinę tymianku, sól i pieprz. Barszcz musi wystygnąć. Następnie cedzimy całość przez sito o drobnych oczkach. Podajemy czysty, lub z uszkami z kapustą i grzybami.
Barszcz tradycyjny – Różni się od tego powyżej tym, że jako zakwas może posłużyć ocet lub kwasek cytrynowy. Do garnka należy włożyć: obrane pokrojone buraki, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą. W momencie zagotowania dodajemy ocet lub kwasek, sól, cukier i pieprze czarny. Pod koniec gotowania dokładamy jabłko pokrojone na cztery cząstki. Po ostygnięciu całość scedzamy i doprawiamy przed podaniem.
Barszcz z wiśniami – Typowo Polski tradycyjny i bardzo smaczny sposób przyrządzania barszczu. Generalnie nie różni się od przepisów podawanych powyżej, należy jednak do barszczu dodać kompot z wiśni, lub wiśnie mrożone. Taki barszcz nabiera nietypowej głębi smaku. Powinien smakować zarówno tradycjonalistom jak i amorom ciekawych smaków.
Barszcz na co dzień – Oczywiście barszcz jest dobrą zupa zarówno na co dzień jak i od święta. Często podaje się go na weselach. Jako zupa pasująca do obiadu można zaproponować barszcz zabielony śmietaną i podany z gotowanym jajem. Lub nawet wersję z ziemniakami gotowanymi osobno i podanymi z boku talerza. Taki barszczyk choć gotowany bez mięsa będzie pożywny i delikatny za razem.
W Polskiej kuchni można napotkać się również na barszcz z grzybami suszonymi, śliwkami wędzonymi lub na barszcze gotowane na mięsie. Jednak my Polacy jemy mięsa zdecydowanie za dużo. Warto przemycić do naszego menu coś smacznego i bezmięsnego jednocześnie.