Pierogi ruskie to prawdziwy rarytas który zjedzą ze smakiem niemal wszyscy. Jednak dzisiaj został nieco zapomniany. Poniżej prosty przepis na smaczne pierogi.
Więc zaczniemy od farszu.
Farsz należy wykonać z ziemniaków i sera białego, najlepiej półtłustego. Mieszamy w proporcji pół na pół . Dodajemy sporo podsmażonej cebulki, pieprz i sól, nic więcej.
Jedynym problemem będzie ustalenie proporcji.
Generalnie powinno się łączyć ziemniaki z serem pół na pół i okraszać cebula. Ziemniaki muszą być dobrze odparowane, ponieważ jeżeli będą miały dużo wody nakładanie farszu do ciasta będzie bardzo kłopotliwe. Cebulkę po usmażeniu należy odsączyć z tłuszczu. Idealny do tego będzie ręcznik jednorazowy. Po pozbyciu się nadmiaru oleju możemy połączyć nasze składniki i wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie dobrze zrobiony nie będzie kleił się do rąk. Jeżeli jednak wody w ziemniakach lub oleju w cebulce było za dużo farsz będzie się kleił. Wtedy do nakładania farszu używamy łyżeczki. W niektórych wersjach do farszu dodaje się jeszcze skwarki z podsmażonego boczku, jednak prawdziwy smak pierogów ruskich to tylko ziemniaki, ser, cebula, pieprz i sól.
Ciasto. Tutaj proponuję użyć dobrej maki do piegów. Na kilogram mąki zazwyczaj dodaje się dwie szklanki wody. Bardzo ciekawe jest również ciasto z wrzątkiem. W produkcji jest bardzo proste, zalewamy mąkę gotującą wodą i mieszamy przy pomocy łyżki. Kiedy ostygnie ugniatamy rekami. Takie ciasto ma inną konsystencję niż klasyczne jednak nie nadaje się do mrożenia. Możemy dodać łyżkę oleju i obowiązkowo szczyptę soli.
Pierogi ruskie podajemy gotowane ze skwarkami z boczku, cebuli, słoniny lub kiełbasy. Można je doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem z młynka. Warto spróbować również tych podawanych z kwaśną gęstą śmietaną zamiast skwarek. Ciężko taką kupić w sklepie, natomiast zawsze można gęstą śmietanę zakwasić kefirem. Efekt będzie bardzo smaczny.
Ruskie pierogi są również doskonałe podsmażone na oleju. Idealnie nadają się na dobry rodzinny obiad i na smakowitą przystawkę na imprezie.
Dzisiaj są już trochę zapomniane ponieważ te gotowe w sklepach są z reguły niesmaczne a mało komu chce się robić dzisiaj pierogi samemu. Jednak warto czasami poświęcić chwile na wykonanie takiego dania ponieważ naprawdę jest bardzo smaczne.