Porada

Idealne pierogi ruskie?



Pierogi ruskie to prawdziwy rarytas który zjedzą ze smakiem niemal wszyscy. Jednak dzisiaj został nieco zapomniany. Poniżej prosty przepis na smaczne pierogi.


Więc zaczniemy od farszu.

Farsz należy wykonać z ziemniaków i sera białego, najlepiej półtłustego. Mieszamy w proporcji pół na pół . Dodajemy sporo podsmażonej cebulki, pieprz i sól, nic więcej.

Jedynym problemem będzie ustalenie proporcji.

Generalnie powinno się łączyć ziemniaki z serem pół na pół i okraszać cebula. Ziemniaki muszą być dobrze odparowane, ponieważ jeżeli będą miały dużo wody nakładanie farszu do ciasta będzie bardzo kłopotliwe. Cebulkę po usmażeniu należy odsączyć z tłuszczu. Idealny do tego będzie ręcznik jednorazowy. Po pozbyciu się nadmiaru oleju możemy połączyć nasze składniki i wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie dobrze zrobiony nie będzie kleił się do rąk. Jeżeli jednak wody w ziemniakach lub oleju w cebulce było za dużo farsz będzie się kleił. Wtedy do nakładania farszu używamy łyżeczki. W niektórych wersjach do farszu dodaje się jeszcze skwarki z podsmażonego boczku, jednak prawdziwy smak pierogów ruskich to tylko ziemniaki, ser, cebula, pieprz i sól.

Ciasto. Tutaj proponuję użyć dobrej maki do piegów. Na kilogram mąki zazwyczaj dodaje się dwie szklanki wody. Bardzo ciekawe jest również ciasto z wrzątkiem. W produkcji jest bardzo proste, zalewamy mąkę gotującą wodą i mieszamy przy pomocy łyżki. Kiedy ostygnie ugniatamy rekami. Takie ciasto ma inną konsystencję niż klasyczne jednak nie nadaje się do mrożenia. Możemy dodać łyżkę oleju i obowiązkowo szczyptę soli.

Pierogi ruskie podajemy gotowane ze skwarkami z boczku, cebuli, słoniny lub kiełbasy. Można je doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem z młynka. Warto spróbować również tych podawanych z kwaśną gęstą śmietaną zamiast skwarek. Ciężko taką kupić w sklepie, natomiast zawsze można gęstą śmietanę zakwasić kefirem. Efekt będzie bardzo smaczny.

Ruskie pierogi są również doskonałe podsmażone na oleju. Idealnie nadają się na dobry rodzinny obiad i na smakowitą przystawkę na imprezie.

Dzisiaj są już trochę zapomniane ponieważ te gotowe w sklepach są z reguły niesmaczne a mało komu chce się robić dzisiaj pierogi samemu. Jednak warto czasami poświęcić chwile na wykonanie takiego dania ponieważ naprawdę jest bardzo smaczne.