Porada

Idealne pierogi ruskie?



Idealne pierogi ruskie?

Pierogi ruskie to prawdziwy rarytas który zjedzą ze smakiem niemal wszyscy. Jednak dzisiaj został nieco zapomniany. Poniżej prosty przepis na smaczne pierogi.


Więc zaczniemy od farszu.

Farsz należy wykonać z ziemniaków i sera białego, najlepiej półtłustego. Mieszamy w proporcji pół na pół . Dodajemy sporo podsmażonej cebulki, pieprz i sól, nic więcej.

Jedynym problemem będzie ustalenie proporcji.

Generalnie powinno się łączyć ziemniaki z serem pół na pół i okraszać cebula. Ziemniaki muszą być dobrze odparowane, ponieważ jeżeli będą miały dużo wody nakładanie farszu do ciasta będzie bardzo kłopotliwe. Cebulkę po usmażeniu należy odsączyć z tłuszczu. Idealny do tego będzie ręcznik jednorazowy. Po pozbyciu się nadmiaru oleju możemy połączyć nasze składniki i wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie dobrze zrobiony nie będzie kleił się do rąk. Jeżeli jednak wody w ziemniakach lub oleju w cebulce było za dużo farsz będzie się kleił. Wtedy do nakładania farszu używamy łyżeczki. W niektórych wersjach do farszu dodaje się jeszcze skwarki z podsmażonego boczku, jednak prawdziwy smak pierogów ruskich to tylko ziemniaki, ser, cebula, pieprz i sól.

Ciasto. Tutaj proponuję użyć dobrej maki do piegów. Na kilogram mąki zazwyczaj dodaje się dwie szklanki wody. Bardzo ciekawe jest również ciasto z wrzątkiem. W produkcji jest bardzo proste, zalewamy mąkę gotującą wodą i mieszamy przy pomocy łyżki. Kiedy ostygnie ugniatamy rekami. Takie ciasto ma inną konsystencję niż klasyczne jednak nie nadaje się do mrożenia. Możemy dodać łyżkę oleju i obowiązkowo szczyptę soli.

Pierogi ruskie podajemy gotowane ze skwarkami z boczku, cebuli, słoniny lub kiełbasy. Można je doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem z młynka. Warto spróbować również tych podawanych z kwaśną gęstą śmietaną zamiast skwarek. Ciężko taką kupić w sklepie, natomiast zawsze można gęstą śmietanę zakwasić kefirem. Efekt będzie bardzo smaczny.

Ruskie pierogi są również doskonałe podsmażone na oleju. Idealnie nadają się na dobry rodzinny obiad i na smakowitą przystawkę na imprezie.

Dzisiaj są już trochę zapomniane ponieważ te gotowe w sklepach są z reguły niesmaczne a mało komu chce się robić dzisiaj pierogi samemu. Jednak warto czasami poświęcić chwile na wykonanie takiego dania ponieważ naprawdę jest bardzo smaczne.


Najnowsze porady i artykuły:

Weekend majowy to jeden z najbardziej wyczekiwanych okresów w roku. Jest to pierwszy dłuższy weekend po zimie, co sprawia, że wiele osób planuje go z wyprzedzeniem, także rozszerzając urlop, aby móc wybrać się z partnerem lub całą rodziną na wycieczkę zagraniczną.

Woda jest życiodajnym płynem, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia naszego organizmu. Jednakże, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie skarby mineralne kryje w sobie ta prosta substancja

W dzisiejszych czasach, łazienka to nie tylko miejsce czystości, ale również przestrzeń relaksu i odprężenia. Aby stworzyć funkcjonalne i stylowe wnętrze,

W dzisiejszym artykule omówimy skutki negatywne nietrzymania moczu oraz najczęstsze przyczyny i skuteczne metody leczenia tej dolegliwości.

Napoje energetyczne od lat budzą wiele kontrowersji i dyskusji na temat ich wpływu na zdrowie człowieka

W okresie zimowym rośliny domowe wymagają szczególnej opieki, aby przetrwać niesprzyjające warunki atmosferyczne. W niniejszym artykule omówimy najlepsze praktyki dotyczące dbania o rośliny domowe na zimę

Whisky jest napojem, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Istnieje wiele rodzajów whisky, z różnych regionów i krajów, każda o swoim unikalnym smaku, aromacie i charakterze.

Szachy to nie tylko gra, to także historia, strategia i kultura. W tej obszernej analizie przyglądamy się historii szachów, ich ewolucji od starożytności po współczesność

7 największych kasyn na świecie, od kolosalnych kompleksów kasyno po rozległe centra rozrywki. Dowiedz się więcej o skali, ofercie i unikalnych cechach tych gigantów hazard.