Porada

W jakich kieliszkach podajemy konkretne rodzaje alkoholi



To niezwykle ważne, aby odpowiedni rodzaj alkoholu podawany był w specjalnie dla niego przeznaczonym rodzaju szkła. Podczas organizowania większych przyjęć czy kameralnych spotkań ze znajomymi, to jeden z czynników tak zwanej etykiety.

Kieliszki dobieramy odpowiednio do rodzaju alkoholu, jakim chcemy poczęstować gości. Kładziemy je zawsze po prawej stronie nakrycia, bezpośrednio nad sztućcami. Ważne jest, aby na stole pojawiły się kieliszki pochodzące tylko i wyłącznie w takiego samego kompletu.


Najbardziej popularnymi są kieliszki przeznaczone do picia wódki, koniaku, wina i szampana.

Kieliszki do wina czerwonego, niezależnie od tego czy wytrawnego, słodkiego, czy półsłodkiego, podaje się w tak zwanych „lampkach”. Najczęściej wykonane są one z bezbarwnego, gładkiego szkła. Mają szeroki kielich i wysoką nóżkę. Obowiązuje tu pewna zasada, o której warto pamiętać – im wino starsze, tym kieliszek powinien być większy.


Kieliszki do białego wina i wina różowego, są bardzo podobne, jednak najczęściej znacznie mniejsze w swojej pojemności (około 100 ml). Ich kielich posiada również charakterystyczne zwężenie ku górze.

Wyjątek stanowią tu wina reńskie, które podawać należy w specjalnych kieliszkach z małą czaszą i długą nóżką.


Co do rodzajów kieliszków przeznaczonych do wina musującego czy szampana, nikt nie ma tu większych wątpliwości. Dostępne są zazwyczaj w dwóch rodzajach – prostych, typu „flet” i lekko zwężonych ku górze, tak zwany „tulipan”. Ważne jest, aby nóżka była na tyle długa, aby podczas trzymania kieliszka nie ogrzewać trunku dłonią.


Przejdźmy do mocniejszych alkoholi. Wydawać by się mogło, że nie ma zbytniego problemu w wyborze kieliszków do wódki. Jednak dostępne są one w typach o różnej pojemności, na co zwrócić należy uwagę. Jest to najczęściej od trzydziestu do sześćdziesięciu mililitrów. Typowe kieliszki do wódki są bez nóżki, jednak i takie z nóżką właśnie można w sklepach dostać. Wódkę najlepiej podawać w zmrożonych kieliszkach.

Koniaki i brandy lejemy do kieliszków o cebulastej czaszy. Ich pojemność to około 230 mililitrów. Ważne jednak jest to, że do takiego kieliszka nalewamy tylko około 20 do 40 mililitrów alkoholu.

Whisky pić należy w szerokich szklankach z grubym dnem. Ich pojemność to około 200 ml, tu jednak również alkohol nalewamy do około 1/4 pojemności.

Kieliszków do picia whisky są jednak całkiem inne niż te, które służą do degustacji.