Co wpływa na jakość naostrzonych nart?
W sprawie ostrzenia nart zasadnicze znaczenie mają dwie kwestie: kąt ostrzenia i sposób ostrzenia. W dobrym serwisie narciarskim specjalista wie, jaki kąt zastosować w każdym z rodzajów nart. Nie bez znaczenia jest bowiem kąt ostrzenia w nartach slalomowych, gigantowych i nartach All mountain. Drugą kwestią nie mniej istotną jest sposób ostrzenia nart, czyli ostrzenie ręczne i maszynowe. Niektórzy z narciarzy już wiedzą, czym różnią się te dwa sposoby i dlatego szukają takiego serwisu narciarskiego, w którym naostrzą swoje narty zgodnie ze swoimi preferencjami.
Dlaczego tak ważny jest sposób ostrzenia nart?
Narciarze dbający o swoje narty, którzy dobrze i dużo jeżdżą na nartach i czerpią z tego sportu nieopisane przyjemności, oddają narty do ostrzenia ręcznego. Narty, których krawędzie są ostrzone ręcznie to narty, których krawędzie są przygotowane perfekcyjnie i z niezwykłą starannością. Specjalista do każdej pary nart podchodzi indywidualnie i tak też ocenia stan zużycia i stępienia krawędzi nart. Następnie ostrzy krawędzie nart ale tylko do tego momentu, aż krawędzie staną się ostre. Zdarza się, że narty wymagają mocniejszego ostrzenia w jakiejś części i w tym celu specjalista dopasowuje intensywność ostrzenia ale tylko w tej danej części. W ten sposób krawędzie nart są oszczędzane i narty mogą dłużej służyć i cieszyć właściciela.
Aby naostrzyć krawędzie nart maszynowo i osiągnąć taki efekt jak przy ręcznym ostrzeniu krawędzi nart trzeba dużo więcej zdjąć krawędzi nart gdyż ostrzenie maszynowe nie jest tak precyzyjne.
Zatem jeżeli lubisz swoje narty i nie przewidujesz częstej i szybkiej ich zmiany, to oddawaj narty do sprawdzonego, dobrego serwisu narciarskiego, w którym zostaną naostrzone ręcznie.