Porada

Najlepsze miksery do cukierni



Mikser do ciasta to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej cukierni. Bez niego ciężko wyobrazić sobie codzienną pracę lokalu gastronomicznego, a dobrej jakości sprzęt stanowi niemal połowę sukcesu kucharza. Jak wybrać najlepszy mikser do cukierni? Oto kilka wskazówek!


Mikser planetarny – czym różni się od klasycznego?

Różnicę w budowie pomiędzy tradycyjnym mikserem ręcznym a mikserem planetarnym widać na pierwszy rzut oka. Ten pierwszy wymaga ręcznego sterowania, drugi jest w stanie działać samodzielnie. W mikserze planetarnym mieszadła obracają się wokół własnej osi i wirują wokół misy, dzięki czemu wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, a my nie potrzebujemy tracić czasu oraz energii na sterowanie mikserem ręcznym. Daje to możliwość wykonywania kilku działań jednocześnie, dzięki zachowaniu swobody rąk.

Jednak sposób budowy oraz obsługa sprzętu to nie jedyna różnica pomiędzy tymi dwoma sprzętami. Mikser planetarny posiada znacznie wyższą moc niż większość mikserów klasycznych. Podczas gdy większość ręcznych mieszadeł posiada maksymalną moc 500 W, profesjonalny mikser planetarny dla cukierni może zagwarantować dwa razy więcej – aż 1000 W. W praktyce oznacza to, że osiąga on znacznie wyższą prędkość i gwarantuje możliwość wykorzystania go do wyrobienia dużych ilości gęstego ciasta.

Mikser do cukierni – intuicyjność obsługi

Bardzo ważnym aspektem przy wyborze miksera jest nie tylko dostępność odpowiednich mieszadeł, ale przede wszystkim dobór odpowiednich programów i intuicyjność obsługi. Mikser w cukierni jest jednym z podstawowych sprzętów, dlatego istotne jest, by jego obsługa przebiegała bez żadnych przeszkód. Ważne, by mikser planetarny radził sobie ze wszystkimi zadaniami, jakie postawimy na jego drodze. Oznacza to nie tylko ubijanie piany czy mieszanie lekkich, płynnych ciast, ale także poradzenie sobie z ciężkimi, gęstymi składnikami i dokładne miksowanie zarówno suchych jak i mokrych ingrediencji.

Mikser planetarny – pojemność misy

Nie da się ukryć – w przeciętnej cukierni w ciągu jednego dnia wyrabia się znacznie więcej ciasta niż w większości domów w ciągu miesiąca. To oznacza, że sprzęt dedykowany dla gastronomii powinien mieć odpowiednią pojemność, by móc za jednym zamachem przygotować duże ilości ciasta. Dlatego profesjonalne miksery planetarne dostępne są w naprawdę sporych rozmiarach, z misą o pojemności od kilkunastu do nawet 70 czy 80 litrów. To, jak dużego sprzętu będziemy potrzebować w naszej cukierni, zależy od zapotrzebowania na ciasto.

Solidne wykonanie

Dobrej jakości mikser powinien być wykonany ze stali nierdzewnej. Ten materiał daje gwarancję wytrzymałości sprzętu nawet przy wyjątkowo dużym obciążeniu. Im więcej elementów z tworzywa sztucznego, tym łatwiej o uszkodzenie.

Warto zwrócić również uwagę na gwarancję, jaką daje producent: jak długo trwa oraz jakie są warunki serwisu pogwarancyjnego. Dzięki temu w razie jakichkolwiek problemów ze sprzętem nie będziemy zaskoczeni brakiem jakiegokolwiek wsparcia ze strony producenta.