Gotowanie zaczyna się od kupowania - na co warto zwracać uwagę
kupując produkty spożywcze
Wielkie sklepy kuszą cenami i bogactwem wyboru. Nie daj sobą manipulować!
Zawsze na zakupy wybieraj się z pełnym brzuszkiem.
Przed zakupami zjedz coś konkretnego - nie wybieraj się na zakupy głodny/a -
kupisz bowiem wtedy więcej.
Zaplanuj
sobie czas na zakupy, ale bez przesady
Aby kupować sprawnie należy to robić, zresztą jak
i wszystkie inne czynności, w określonym czasie. Jeśli będziesz się spieszył z
całą pewnością czegoś zapomnisz i będziesz łapał produkty na łapu capu, często
pierwsze z brzegu. Jak masz zaś zbyt dużo czasu na kupowanie, zbyt dużo włożysz
do koszyka.
Trzymaj
głowę do dołu
W czasie zakupów patrz do dołu. Na półkach, na wysokości wzroku znajdują się
produkty najdroższe, co nie oznacza, że są najlepsze. Rozglądaj się uważnie, a
szczególną uwagę przykładaj do niższych półek - tam zawsze znajdują się tańsze
produkty. W inny sposób Twój koszyk zapełni się produktami niekoniecznie
potrzebnymi, a na pewno drogimi.
Określ
swoje potrzeby
Żeby gotowanie nie było ciągłym bieganiem do sklepu po brakujący produkt, warto
zaopatrzyć się w podstawowy zestaw niezbędnych produktów i stale je uzupełniać
- zobacz niezbędnik.
Przed każdymi większymi zakupami należy sprawdzić, czy jakiegoś produktu nie
brakuje i ewentualnie dopisać go do listy.
Lista
zakupów
Kilka chwil poświęconych na przygotowanie listy zakupów nie tylko oszczędzi
nasz czas i nerwy w sklepie: “czy czegoś nie zapomniałem???”, ale przede
wszystkim zaoszczędzi nasze pieniądze. Bez listy, spacerując pomiędzy półkami
sklepowymi na pewno kupicie mnóstwo niepotrzebnych rzeczy, a zdarzy się Wam
zapomnieć o najważniejszych.
Planowanie
Bez sensu jest planowanie jadłospisu na cały tydzień. Skąd możesz wiedzieć, na
co będziesz miał ochotę za dwa lub trzy dni. Ale robiąc zakupy raz na tydzień
można sobie mniej więcej zaplanować “ramy żywieniowe” - np. dwa dni bez mięsa,
jeden dzień z makaronem, a jeden z kaszą. Dzięki takiemu planowaniu nie
będziesz musiał co chwila czegoś dokupywać, ale również będziesz miał możliwość
improwizacji i dostosowania dania do Twoich aktualnego smaku.
Duże
czy małe? Luzem czy paczkowane?
Podczas kupowania zwróć uwagę na ceny takich samych produktów w różnych
opakowaniach. Często jest tak, iż produkty sprzedawane w dużych opakowaniach i
luzem są znacznie tańsze od paczkowanych i sprzedawanych w małych porcjach.
Supermarkety
mają swoje zalety ale i… wady
Wielkie sklepy kuszą cenami i bogactwem wyboru.
Ale jeśli chcecie smacznie jeść, nie kupujcie w nich nigdy warzyw i owoców.
Warzywa i owoce w supermarketach przepięknie wyglądają - ale tylko tam. W domu,
po rozpakowaniu okazuje się, że brukselka nie jest taka bardzo zielona,
pomarańcze pomarańczowe, a jabłka czerwone.
Dzieje się tak dlatego, iż
warzywa w sklepie są pakowane w opakowania, które poprawiają ich kolory, jak
również wielkie sklepy stosują sprytne oświetlenie, które sprawia iż kolory
wyglądają znacznie lepiej niż są w rzeczywistości. Często w supermarketach
sprzedawane są warzywa, które przebyły długą drogę i nie są pierwszej świeżości
- były konserwowane różnymi dziwnymi środkami i technikami.