Blog

Czy warto zostać profesjonalnym i zawodowym kelnerem?



Praca kelnera może wydawać się prosty ale prawda jest taka, że nie jest. Ktoś kto obejmuje te stanowisko powinien nie tylko wykazać się cierpliwością oraz dużą znajomością etykiety, ale także musi posiadać takie cechy jak elokwencja, opanowanie oraz znać składniki dań serwowane w lokalu.


Zajęcie to jest jednym z pierwszych rzemiosł świata. Od zawsze ktoś musiał obsługiwać innych, serwując dania i pobierając należność za zrealizowane zadanie. Kelner, zgodnie z definicją jest pracownikiem lokalu, pubu, który obsługuje klientów. Praca ta polega na przyjmowaniu i realizacji zamówienia oraz regulacji rachunku za usługę. Dla ułatwienia pracy, kelner bardzo często korzysta z wielu akcesoriów wśród których wyróżniamy: tace i wózki kelnerskie. Dzięki temu posiłki są „w jednym kawałku” i sprawnie serwowane. Sprawa wydaje się prosta, ale niestety taka nie jest.

Wykształcenie oraz poziom opanowania umiejętności zależy od restauracji w której pracuje. Kilku-gwiazdkowe, prestiżowe miejsca charakteryzują się nie tylko znakomitym jedzeniem, ale również profesjonalnym personelem. Aby stać się kelnerem nie wystarczy opanować noszenie tacy, czy pchać wózek kelnerski. Jeśli ktoś rozważa poważnie nad karierą kelnerską oraz pracą w najlepszych restauracjach, powinien udać się do specjalnej szkoły kelnerskiej i przejść wszystkie testy zawodowe. Po uzyskaniu tytułu technika można rozpocząć pracę w różnych placówkach gastronomicznych oraz obiektach hotelowych itp.

Oprócz wykształcenia technicznego bardzo istotne są również adekwatne umiejętności oraz cechy osobowości. Dobry (mówiąc kolokwialnie) kelner musi przede wszystkim cechować się szeroko rozumianą sztuką wysławiania się i empatyczną osobowością. Nie ma nic bardziej drażniącego jak wstydliwy kelner, który szybko przyjmuje zamówienie zaraz po czym ukrywa się w kącie. Klient powinien czuć się „dopieszczony” przez obsługującą go osobę. Musi mieć ewentualność podpytania o oferowanych posiłkach i wyborze wina lub innego napoju. Pisząc wprost, we wszystkich eleganckich restauracjach zatrudnieni są tylko najlepsi z najlepszych.

Niezwykle często dla ułatwienia pracy kelnerom i tym samym ją poprawić, stosowane są różne dodatki, z którymi kelner musi umieć sobie poradzić. Chyba można śmiało napisać, że nie sztuką jest prowadzić wózki kelnerskie przez salę. Dużo większą dokładnością należy wykazać się w czasie noszenia przepełnionej tacy, lub od 5 do 6 talerzy w tym samym czasie. Przeznaczając czas na dopracowanie szczegółów swojej pracy można stać się naprawdę profesjonalnym kelnerem, który z pewnością szybko znajdzie zatrudnienie u najlepszych restauratorów.