Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek. To jeden z ulubionych przysmaków wielu osób. Jednak najczęściej kojarzą się one z niezdrowym jedzeniem typu fast food. Z pewnością mało kto mógłby powiedzieć, że frytki są zdrowie. Warto jednak wiedzieć, że takie mogą być! Co bowiem jest tak naprawdę niezdrowe we frytkach? Tłuszcz, na którym są smażone.
A co jeśli go wyeliminować z procesu przygotowywania tego dania? Dziś jest to możliwe. Frytki mogą być zdrowe i przyrządzone bez użycia żadnego tłuszczu. Jak zatem przyrządzić je w ten sposób?
Frytki a zdrowie
Jak zrobić frytki bez tłuszczu? To naprawdę proste. Zanim jednak powiemy o samym sposobie przyrządzenia, kilka słów wstępu o ziemniakach. To właśnie z nich przygotowuje się frytki. Warzywa te są bardzo zdrowe. Dostarczają organizmowi człowieka wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym tak ważne węglowodanów. Poza tym ziemniaki posiadają w sobie magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy A, B, C. To nie one są zatem powodem, dla którego frytki uważane są za niezdrowe. Problem leży w tradycyjnym sposobie ich przyrządzania, czyli smażeniu w oleju. Smażenie ziemniaków sprawia, że tracą one większość z wymienionych składników odżywczych i substancji mineralnych. Dlatego chcąc przygotować frytki, lepiej jest zrezygnować z ich smażenia, a skorzystać z innych sposobów.
Frytki z piekarnika
Jednym z takich sposobów jest przygotowanie frytek w piekarniku. To prosty i skuteczny sposób na przygotowanie frytek bez tłuszczu. W tym celu wystarczy obrać wystarczającą ilość ziemniaków i pokroić je w paski. Można to zrobić ręcznie lub użyć któregoś z urządzeń kuchennych do krojenia. Pokrojone ziemniaki należy następnie dokładnie posolić. Z samą solą nie można przesadzić. Ważne jest jednak, aby posolone zostały wszystkie kawałki. Oprócz soli dodać można wybrane zioła. To już kwestia indywidualnego gustu. Tak przygotowane frytki wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Najlepiej piec je w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. To prosty sposób na przygotowanie frytek bez oleju.
Frytkownica
Zdrowie frytki przygotować można także w inny sposób. Można wykorzystać do tego frytkownicę bez tłuszczu. To rozwiązanie ma pewną zaletę nad pieczeniem. Te w piekarniku mogą nie upiec się równomiernie. Dodatkowo frytki podczas pieczenia trzeba kilkukrotnie przewracać, aby z każdej strony dobrze się zarumieniły. Zastosowanie frytkownicy jest zatem o wiele wygodniejsze. Działanie frytkownicy jest bardzo proste. Umieszczone w niej pokrojone ziemniaki poddawane są działaniu krążącego i gorącego powietrza. Dzięki temu frytki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. I to wszystko bez kropli oleju. Nie jest również konieczne jakiekolwiek przewracanie ich w trakcie wypiekania. Dużą zaletą frytkownic beztłuszczowych jest fakt, iż nie trzeba ich wcześniej nagrzewać. To duża wygoda i oszczędność czasu. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu urządzeń. Warto zatem zapoznać się z ich rankingiem. Ten dostępny jest tutaj. Z pewnością pomoże przy wyborze urządzenia najlepiej odpowiadającego na indywidualne potrzeby.
Frytki tylko z ziemniaków?
Frytki kojarzą się przede wszystkim z ziemniakami. Najlepsze frytkownice beztłuszczowe ułatwiają przygotowanie frytek także z innych składników. Można je bowiem przygotować także z innych warzyw. A możliwości są tu naprawdę ogromne. Do przygotowania frytek wykorzystać można choćby bataty. To słodka odmiana ziemniaków. Ponadto frytki przygotować można z pietruszki czy selera. To idealny dodatek do obiadu. Popularnością cieszą się również frytki marchewki, a nawet buraka. Jak wspomniano, możliwości jest wiele. Najważniejsze jest jednak, że dzięki frytkownicy niewykorzystującej tłuszczu przygotować można frytki, które będą zarówno pyszne, jak i bardzo zdrowe. Można jeść je same lub jako dodatek do innych dań.