Zwiedzanie Szczyrku na rowerze elektrycznym to świetny pomysł - takim jednośladem można objechać całe miasto,...
Do wykonania tego ciasta zmotywowała mnie pewna grudniowa niedziela, kiedy to obudziłam się z ogromną pokusą zjedzenia mocno słodkiego ciasta, a najlepiej czekoladowego z bardzo słodkim kremem. Wiedząc, że mam w szafce mleko skondensowane słodzone kwestia kremu automatycznie się wyklarowała, a kilka minut później kiedy to leniwie się przeciągałam w pościeli zrodziła się koncepcja na tradycyjny czekoladowy biszkopt, które będzie fenomenalnie się komponował z kremem maślano-kawowym na bazie mleka skondensowanego. I moja intuicja absolutnie się nie pomyliłam, efekt końcowy był przepyszny i do rana ostał się tylko jeden mały kawałek ciasta.
Składniki na biszkopt:
Sposób przygotowania biszkoptu:
Obie mąki, kako oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Żółtka oddzielić od białek. Następnie, białka posolić dodać cukier waniliowy i ubić mikserem na bardzo sztywną pianę. Do dobrze ubitych na sztywno białek dodać żółtka i kontynuować mieszanie mikserem przez pewien czas. Następnie mikser wyłączamy, a na tak ubite żółtka z pianą wysypujemy zawartość z miseczki z szypkimi produktami i delikatnie wymieszać należy łyżką. Składniki przeznaczone są na tortownicę o rozmiarze 24 cm, którą wcześniej należy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Tortownicę z ciastem należy włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni przez około 35 – 40 minut – aż patyczek będzie suchy.
Składniki na krem maślano – kakaowy:
Sposób Wykonania kremu:
Masło dokładnie utrzeć mikserem z cukrem wanilinowym. Następnie stopniowo łyżką dodawać skondensowane mleko słodzone, nie przerywając ucierania dodać przed końcem kakao i miksować przez około jeszcze minutę.
Składniki na glazurę:
Składniki na polewę czekoladową
Wykonanie polewy czekoladowej:
Masło roztopić na wolnym ogniu, następnie zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się roztopi czekolada w maśle.
Sposób składania ciasta:
Jeden z blatów ciasta układamy na paterze ewentualnie dużym dekoracyjnym talerzu. Na niego wykładamy połowę kremu, i starannie wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie wykładamy resztę kremu, przykrywamy 3 blatem ciasta.
Wierzch i boki należy posmarować cienką warstwą wspomnianą wcześniej konfiturą. Po czym zarówno wierzch oraz boki tortu oblewamy starannie gęstniejącą polewą czekoladową.
Zwiedzanie Szczyrku na rowerze elektrycznym to świetny pomysł - takim jednośladem można objechać całe miasto,...
Wrocław, z jego malowniczymi uliczkami, historycznymi zabytkami i tętniącym życiem rynkiem pozwala na spędzenie naprawdę niezapomnianych chwil we dwoje.
Planujesz wyjazd z dziećmi do Skandynawii? Jeśli zastanawiasz się nad tym, które państwo odwiedzić w pierwszej kolejności, polecamy
Podróże do Niemiec z Polski są dziś bardzo częstym zjawiskiem. Część osób wyjeżdża do zachodnich sąsiadów w celach zarobkowych, inni rekreacyjnych.
Firma potrzebuje nowych inwestycji, żeby zwiększać dochody i rozwijać działalność. Ale jak inwestować, kiedy przychody ledwo wystarczają na pokrycie bieżących wydatków
Holandia znana z malowniczych krajobrazów, kanałów i polach tulipanów, jest również jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc do pracy w Europie.
Opalanie się nad morzem to przyjemność, ale wymaga także odpowiedniej wiedzy i ostrożności, aby uniknąć szkód dla skóry.
Planując wakacje w ciepłych krajach, wiele osób zastanawia się, czy warto skorzystać z usług solarium przed podróżą.
Opalanie się w górach to nie tylko przyjemność, ale także ważne działanie dla zdrowia