Zdrowie

Papryka Gochu Garu - cudowna przyprawa



Każdemu marzą się tropikalne wakacje, symfonie zapachów, smaków i barw. Orient od zawsze pobudza wyobraźnię i rozpala zmysły, a ponadto stanowi inspirację dla artystów. W epoce romantyzmu orientalizm przybrał szczególnie wyrazisty charakter również w polskiej kulturze, gdyż dawał możliwość kreowania nieprzeciętnych bohaterów, bajecznego, cudownego świata. Ze względu na swoją jakże odmienną od naszej kulturę do dziś jest marzeniem wielu. Aby poczuć smak orientu, wcale nie trzeba jechać na drugi koniec świata. Wystarczy, że odrobinę egzotyki wpuścimy do naszej kuchni.


Smak z dalekiej podróży

Dania kuchni koreańskiej nie tylko świetnie sprawdzają się jako kulinarna podróż do najdalszych zakątków świata, ale ponadto zachwycają swymi bogatymi, esencjonalnymi smakami słynącymi z ostrości i zdecydowania. Jedna z najbardziej znanych w Korei przypraw jest papryka Gochugaru, która stanowi podstawową nutę smakową wielu lokalnych potraw. W smaku pozostaje nieco łagodniejsza niż pieprz cayen. Ma lekko dymny, wędzony posmak, co jest zasługą długiego suszenia jej na słońcu. Wyróżnia się także kolorem, który jest bardzo intensywny, ciemno czerwony. Tekstura różni się od zwykłej mielonej papryki - przypomina drobne płatki, natomiast w przeciwieństwie do kruszonego chilli, pozbawiona jest nasion. W Korei paprykę Gochugaru stosuje się powszechnie jako dodatek do pasty Gochujang, która to służy do przyrządzania marynat, kiszonek, sosów i zup. Sprawdza się też znakomicie do podnoszenia smaku wielu innych potraw. Popularne także w Polsce kimchi nie obejdzie się bez tej przyprawy. Nie tylko jednak w kuchni koreańskiej przyprawa ta ma swoje zastosowanie. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik popularnego chilli w wielu daniach kuchni europejskiej, a także w intensywnie rozwijającym się nurcie kulinarnym fusion, dając potrawom niepowtarzalny smak, a ponadto, podnosząc walory estetyczne.

Nie trzeba wsiadać w samolot i lecieć na koniec świata, żeby poczuć powiew orientu. Świat oferuje bogactwo kulinarnych doznań. Wpuszczając nieco egzotyki do naszej kuchni możemy odkrywać nieznane lądy nie opuszczając bezpiecznego i przytulnego domu. Nie bójmy się eksperymentować i próbować nowych smaków. Nowe doświadczenia kulinarne dają możliwość przeżywania zmysłowych rozkoszy pieszczących podniebienie i przenoszących nas w inny wymiar.